Садівникам і дачникам

Горшковий квітка екзакум: догляд, полив, підгодівля і пересадка

Горшковий квітка екзакум виглядає на підвіконні як цілий квітник. Його цвітіння тривале-ціле літо можна милуватися численними маленькими квіточками, розсипаними як зірочки в зеленому листі. Вони простоять недовго, але нові бутони утворюються постійно місяці 3-4.

Щоб допомогти рослині зберегти красу квітникарі радять відразу обривати зів’ялі квіточки і проводити підживлення добривом для квітучих рослин. Ця рослина виділяє аромат, а квітки можуть бути білими, бузковими, блакитними.Для яскравого рослини не потрібні великі горщики, так як коріння у нього не сильно розростаються.

Коли у паростка з’являються 2-3 справжніх листка, його садять з парничка в горщик. Щоб квітка виглядав пишним в одну ємність можна посадити кілька сіянців. Але для красивого цвітіння потрібно забезпечити екзакуму правильний догляд.

Температура повітря повинна бути середньою-близько 17-20С. ця рослина погано переносить холод і спеку. У спекотні літні дні потрібно стежити, щоб грунт в горщику не пересихав, і трохи підвищити вологість повітря.

Квітка любить приплив свіжого повітря, але протяг може негативно на ньому відбитися. Але в теплому кліматі горщик можна виносити на літо на балкон або лоджію, він буде ще більш рясно цвісти.Освещеніекак більшості квітучих рослин, екзакууму потрібно багато світла, але не прямих полуденних променів, від цього його листочки никнуть.

Найкраще розташування-західні і східні вікна, які висвітлюються сонцем вранці або ввечері.Полівце кімнатна рослина віддає перевагу великій кількості вологи в грунті. Але при цьому щоб уникнути застою води потрібно забезпечити хороший дренаж, інакше коріння почнуть загнивати.

Грунт повинна бути постійно вологою, але помірно. Також при пересиханні рослина скидає квітки і бутони, а листя в’януть.Важливо підтримувати високу вологість в жарку пору року, інакше квітка зів’яне.

Але обприскувати з пульверизатора потрібно тільки листочки, а також простір навколо. При попаданні крапель на квіти вони покриваються темними плямами. Або поставити на підвіконня декоративний невеликий піддон або тарілку з різнокольоровими камінчиками і підливати в нього воду.

Молоді рослини потребують підгодівлі – ще не квітучим потрібно більше азоту, а при цвітінні потрібно удобрювати спеціальними підгодівлями для кімнатних квітів, в яких великий вміст калію і фосфору, які необхідні для бутонізації. Добрива вносять 1 раз в 10 днів весь літній сезон.Пересаджувати екзакум немає потреби.

Цей вид квітів відноситься до однорічників, і восени після цвітіння його викидають. Деякі квітникарі зберігають квіти, щоб навесні живцюванням розвести нові. Перед холодами стебла до половини обрізають і ставлять горщик в прохолодне місце, але з температурою мінімум 15 С, і поливають 1 раз в 7-10 днів.

При настанні теплих днів полив роблять частим і вносять комплексні добрива для утворення нових гілочок. При зростанні пагонів їх зрізають і ставлять у воду для вкорінення. Коли корінці стануть помітні, рослини садять в горщики.
Для формування пишної зелені кінці гілок кілька разів прищипують.